Мъдростта прави живота по-лек

„Ако се затъпи желязото и не се наточи острието му, тогава трябва да се напряга повече със сила; а мъдростта е полезна за успех“ (Еклисиаст 10:10)

„Без мъдрост работата ще те изхаби бързо“

wisdomВсеки иска да има успех, но той не идва така лесно, а при някои не идва изобщо. Успехът не може да дойде без усилен труд, но не идва и само от труд. Той не винаги е резултат от усилие или напрягане. Ако беше така, то всеки трудолюбив и прилежен човек би постигнал успех отвъд най-смелите си мечти.

Можем да срещнем хора, които работят упорито, но въпреки това постигат малко с положените от тях усилия. Ние трябва да се научим да работим мъдро, а не само усилено. Соломон пише: „Ако се затъпи желязото и не се наточи острието му, тогава трябва да се напряга повече със силата; а мъдростта е полезна за успех“  (Притчи 10:10).

Когато в живота имаме трудни моменти ние ставаме още по-усърдни, смятайки, че това ще помогне. И най-трудната задача може да бъде изпълнена по-добре, по-бързо и по-лесно, ако се отдели нужното време, за да се „наточи брадвата“. Мъдростта прави всичко по-леко, особено ако ни е дадена от Бог (Яков 3:13-18).

За Соломон нещата бяха прости. Да живеем без мъдрост е като да работим с тъпа брадва. Трябва да се напрягаме много повече, отколкото би било необходимо иначе. Успехът идва при онези, които ценят мъдростта. Тя ни помага да поддържаме „острието наточено“ в живота си, което е голямо предимство пред това да полагаме смазващ труд.

Ние можем да работим много, за да успеем, но можем да помолим Бог за мъдрост и Той да ни научи. „С мъдрост се гради къща и с разум се утвърждава, и чрез знание стаите се напълват. С всякакви скъпоценни и приятни богатства. Мъдрият човек е силен“ (Притчи 24:3, 4).

За да бъдем истински успешни трябва да сме „наточени“ физически, умствено, емоционално и духовно. Многото усилия не носят успех, но нека да отделим време да постигнем баланс и добри резултати във всяка една от тези сфери. Без този баланс ежедневието ни може много бързо да се превърне в скучно и безинтересно, което е още по-уморително и не носи удовлетворение. Без мъдрост работата ще те изхаби бързо.

Да сме добре физически означава да обръщаме внимание на здравето си, да си даваме нужната почивка, да се храним правилно и да спортуваме. Грижата за здравето на ума идва от това да учим и разбираме нови неща, да се наслаждаваме на интелектуални упражнения и предизвикателства. Емоционалното здраве изисква да преодоляваме успешно негативните емоции – тревога, страх, както да поддържаме здравословни, поучителни взаимоотношения.

Най-важното от всички споменати е да се грижим за духовното здраве и растеж чрез ежедневно четене на Библията, молитва и общуване с други християни, както и редовно посещаване и включване в църковния живот. В Библията се казва: „Началото на мъдростта е страх от Господа“ (Псалом 111:10). Първата малка стъпка към мъдростта е да отворим живота си за Божията любов и почитание към Неговото Слово, воля и мъдрост (Яков 1:5).

Молитвата ми за теб днес е: цени истинската мъдрост, която идва от горе.

снимка: Мислителят на Роден, Интернет.

Сподели

%d блогъра харесват това: