Бъди себе си

„Пътя свърших…“ (2 Тимотей 4:7)

„Остани на курса, който Бог е определил за живота ти. Там ще намериш своята награда в този живот и за вечността“

bulbИскало ли ви се е поне за малко да бъдете някой друг или поне да приличате на него? Мисля, че всички мислим така от време на време.

Кой искаш да бъдеш? На кого искаш да приличаш? На някой с талант, който нямаш, или на някоя известна личност? Може би на успешен спортист, който побеждава противниците си? На някой с по-малко грижи или с повече планове за бъдещето?

Какво би променил в себе си ако имаше възможност? Когато зададат на хората този въпрос, обикновено първо им идва на ум нещо свързано с външния им вид – козметична или повърхностна промяна. Но в крайна сметка без кой знае какви резултати. Какво би станало ако просто наблегнем върху това да бъдем себе си и онова, което можем да правим? Моделите, които популярната култура налага ни предлагат празни обещания, че ще бъдем по-щастливи и по-удовлетворени ако приличаме повече на образите от продуктите, които трябва да купуваме, колата, която трябва да караме, къщата, която трябва да имаме и звездата, на която да приличаме. Много от нещата, които се предлагат в този свят и са „задължителни“, са просто празни обещания. Винаги ще бъдем по-добре и по-уверени, когато сме себе си.

Твоят живот не е продукт на случайността. Ти не си по-малко от това, което трябва да бъдеш. Ти не си по-малко от другите. Освен това, кой може по-добре да бъде теб от самия теб? Защо да си нечие копие, когато можеш да бъдеш оригинал? Ти си чудесно творение на Божията изобретателност и гений. Ти си изпълнен със способности и потенциал, които тепърва ще се развиват. Ти си надарен с дарби и таланти. Те не са на никой друг.

Бог ще благослови само онова, което Той е създал и направил според намерението Си. Ти си сътворен по Неговия образ и подобие и трябва да бъдеш уникален израз на Неговата природа – няма друг като теб. Павел те описва по следния начин: „Ти си Негово творение“ (Ефесяни 2:10). Гръцката дума тук е поема – творба, изпълнена с експресивност. Тайната на щастливия живот е да бъдеш „поема, изпълнена с експресивност“ във всичко, което правиш и във всичко, което си.

Когато съм чел този стих преди, винаги съм се насочвал към частта, която говори за свършването на пътя. Но днес размислите ми са за личното призвание да бъда усърден в моя път – този план и път, който Бог преднамерено е избрал само за моя живот. Този Божи избор е уникален и различен от всеки друг.

„Защото зная мислите, които имам за вас, казва Господ. Мисли за мир, а не за зло. За да ви дам бъдеще и надежда“ (Еремия 29:11). Не мога да извървя нечий друг път, нито мога да изпълня нечия чужда задача, колкото и да се опитвам. Аз съм подготвен и квалифициран от Бога да бъда себе си. Същото важи и за теб. Остани на курса, който Бог е определил за живота ти. Там ще намериш своята награда в този живот и за вечността.

Молитвата ми за теб днес е: бъди чудесен оригинал, който удивително разкрива творческия гений на Великия Дизайнер, Който те е направил такъв, какъвто си.

снимка: Интернет.

Сподели

%d блогъра харесват това: