Твоят личен треньор

Възпитавай детето в пътя, по който трябва да върви и няма да се отклони от него, дори когато остарее“ (Притчи 22:6)

„Предоставена ти е привилегията да имаш личен треньор, който да те поддържа във форма“

trainПомислете с мен. Ако Библията учи родителите да следват този съвет, не е ли съвсем нормално и нашия небесен Баща да го следва? Бог никога не може да бъде обвинен в отношение от типа: „Прави каквото ти казвам, а не това, което аз правя“.

През последните години особено се популяризира идеята за лични треньори като ударението е върху лични. Преди само най-богатите и известни хора можеха да си позволят такава луксозна услуга, за да бъдат винаги във форма. А днес почти всеки може да има личен треньор.

Личният треньор приспособява упражненията и тренировките така, че те да отговарят на нуждите на човека. Ясно е, че индивидуалното и целенасочено внимание на един професионалист в дадена област ефективно адресира нуждите на трениращия.

Обучавай се в благочестието, защото телесното обучение е полезно за малко, а благочестието е полезно за всичко, тъй като има обещанието и за сегашния, и за бъдещия живот“ (1 Тимотей 4:7, 8). Никой не би оспорил нуждата от добро физическо състояние, но още по-важно и ценно е да бъдем в добро духовно състояние. Разликата между двете е, че едното е „за малко“, а другото „за сегашния и за бъдещия живот“.

Кой би отрекъл нуждата от духовна форма или от напътствие и помощ, за да е в добра духовна форма. Струва ми се, че не е толкова лесно, колкото звучи. „А всеки, който се състезава, се въздържа във всичко. Те вършат това, за да получат тленен венец, а ние – нетленен. Затова, аз така тичам – не като към нещо неизвестно; така удрям – не като че бия въздуха; а уморявам тялото си и го поробвам, да не би проповядвайки на другите, аз самият да стана неодобрен“ (1 Коринтяни 9:25-27). Предоставена ти е привилегията да имаш личен треньор, който да те поддържа във форма.

Исус обеща точно това – личен треньор, за да може ленивата душа да бъде по-активна и отслабналия дух по-здрав и насочен към вечните, непреходни неща (1 Коринтяни 3:1-4). Учениците на Исус бяха учудени, когато Той им каза: „За вас е по-добре Аз да отида, защото, ако не отида, Застъпникът няма да дойде при вас; но ако отида, ще ви Го изпратя… А когато дойде Духът на истината, ще ви води в цялата истина“ (Йоан 16:7-14). Твоят личен треньор е Святия Дух. Исус смята, че Святия Дух е ключово важен за твоето добруване. Той знае как точно да те тренира, за да знаеш по кой път да вървиш. Довери му се, слушай Го, следвай Го. Ще се чувстваш много по-добре.

Твоят личен треньор не просто живее с теб – Той живее вътре в теб и постоянно те води в пътищата и волята на Бога. Пази те от опасностите, от реалните видими и невидими атаки. Поправя те, когато грешиш (което се случва често) и те пази от „греха, който лесно ни оплита“ (Евреи 12:1).

За да бъдеш във форма се иска дисциплина и работа. Не е лесно. Не става за ден или два. „Нито едно упражняване на дисциплина не изглежда да е за радост, а за скръб; но после донася мирния плод на правдата на тези, които са били обучавани чрез него“ (Евреи 12:11).

Молитвата ми за теб днес е: да пазиш сърцето си насочено към приоритетите на царството и вечните стойности.

снимка: Интернет.

Сподели

%d блогъра харесват това: