Стандарти

„Който живее според съвършения закон на свободата… ще успява в това, което прави“ (Яков 1:25)

„Когато правиш компромис със стандарта губиш важна част от това, за което Бог те е създал“

СтандартиВ България съществува „Български институт за стандартизация“, държавна институция, която има за цел да определя стандартите за цялата страна. Тези стандарти гарантират трайни и последователни резултати при измервания. Ако искаме да разберем колко точно е един литър, сантиметър или метър, един тон или една унция злато – трябва да проверим БДС (Български държавен стандарт).

В живота също има нужда от установен стандарт, който не се променя или „нагажда“ според желанията на хората. Затова в спорта има правила, на пътя има правилник за движение, а различни установени порядки управляват всяка една общност. Представете си какво би станало ако премахнем всички тези правила.

Библията ни предлага точно това – една точна система и постоянен стандарт, за да знаем кои сме, каква е целта ни и как се справяме по пътя. Когато няма единен и утвърден стандарт, всеки сам определя своя, а това води до качествени различия и объркване. След времето, в което Исус Навин беше водач на Израел настанаха хаотични времена, в които „всеки правеше, каквото му се виждаше за добро“ (Съдии 17:6). Това не е добре.

Бог ни обича прекалено много, за да позволи важните и вечни неща да зависят от непредсказуемите настроения и желания на хората. „Всеки път на човека е прав в очите му, но Господ претегля сърцата“ (Притчи 21:2). Контекстът на днешния стих ни води към мъдрото решение да погледнем в огледалото на Божието Слово, за да видим ясно дали делата и отношенията ни са съгласно Божествения стандарт – този „съвършен закон на свободата“.

Животът, а и нашата човешка природа често ще ни изкушават да се считаме за изключение, да оправдаваме действията си с желанията или настроенията си, но Божият начин винаги е единствения правилен път. „Колкото до Бог – пътят му е съвършен“ (Псалм 18:30). Успешният живот изисква установен стандарт, който не варира и не се приспособява. Когато правиш компромис със стандарта губиш важна част от това, за което Бог те е създал.

Ето какво е обещал Бог: „А ние всички, с открито лице, гледайки като в огледало Господната слава, биваме преобразявани в същия образ“ (2 Коринтяни 3:18). Можеш да бъдеш променен. Можеш да отговаряш на стандарта без да е необходимо да го сваляш или променяш. Няма да се промениш обаче, докато не приемеш Божествените стандарти и не ги следваш усърдно. Той не ги настройва според твоите желания. Исус каза: „Ако пребъдвате в Мене и Словото Ми във вас“ (Йоан 15:7). Тогава Божите благословения се изсипват в живота ти и „ще успяваш в това, което правиш“ (Яков 1:25).

Яков ни пише, че трябва целенасочено да се вгледаме в съвършения закон и да живеем според него. Иска се посвещение, а не небрежност. Трябва да си постоянен, а не спорадичен. Трябва да обитаваш в истината и да не се отклоняваш от мъдростта.

Молитвата ми за теб днес е: приемай единствено Божественият стандарт на праведност и бъди благословен.

Сподели

%d блогъра харесват това: