Най-важните неща

„Онзи, в когото те не се намират е късоглед“ (2 Петрово 1:9)

„Днес можеш да се справиш по-добре, защото си научил урока“

Кое е важно?Има много неща в живота, които са важни. Но нека разберем истината – не всички са еднакво и едновременно важни. Мъдростта и успехът идват от това, да знаем какво е най-добре да се направи и точно в кой момент. Съществува известен цитат, който гласи:

„В делата хорски има прилив
Ако го хванем ний, постигаме успех
Изпуснем ли го – нашият живот
Обречен е на бедност и тъга.“
Уилям Шекспир
Юлий Цезар, действие IV, сцена 3

Хората лесно могат да пропуснат прилива на привидението, да прекарат живота си в лутане и въпроси защо не са постигнали нещо повече.

Животът лесно се обърква. Как да разграничаваме това, което наистина е важно? Образованието, работата, приятелството, почивката, парите, сигурността, постиженията, успехите, брака, семейството, репутацията, спасението, автентичната вяра – всичките тези неща са много важни. Но не всичките са еднакво важни. „Научете се да разбирате и да разпознавате най-доброто“ (Виж Филипяни 1:9-11). „Не бъди късоглед за важните неща“ (Виж 2 Петрово 1:5-11).

Ето някои насоки, които са ми били полезни. Хората са по-важни от предметите. Предметите се чупят и могат да бъдат заменени. С хората не е така. Точно затова внимавай с тях. Не ги вземай за даденост. За да си истински богат „инвестирай“ в хората. И най-скъпият предмет не може да те развесели, когато се нуждаеш от приятелство и подкрепа. Световноизвестната група Бийтълс имаха много пари, но на върха на славата си написаха песента „Парите не могат да ми купят любов“ (Money can’t buy me love).

Днес е по-важен ден от вчера. Вчерашният ден е минало, което не може да бъде променено. Стореното – сторено. Днес можеш да се справиш по-добре, защото си научил урока. Защо да повтаряш една и съща грешка? Не прекарвай времето си в съжаление за вчерашния ден. „Това е денят, който Господ е направил. Нека се радваме и веселим в Него“ (Псалм 118:24).

Вечното е по-важно от временното. Влагай силите си в това, което е трайно. Много от нещата, които могат да погълнат вниманието ни са преходни, нямат трайност. „Които си служат със света да са предадени на него, защото сегашното състояние на този свят преминава“ (1 Коринтяни 7:31).

Исус разказа историята за един богат земеделец, който имаше ненадминат успех. Исус не го укори за богатството и успеха, а за това, че заради тях пренебрегна вечната си душа. Той позволи временното да го заслепи и не видя по-важното (Виж Лука 12:15-21). Исус зададе проницателния въпрос: „Понеже какво се ползва човек като спечели целия свят, а изгуби живота си? Защото какво би дал човек в замяна на живота си?“ (Марк 8:36, 37).

Молитвата ми за теб днес е: не бъркай онова, което е спешно с това, което е важно.

снимка: Интернет

Сподели

%d блогъра харесват това: