Бъди себе си

„Като имаме дарби… Нека ги използваме“ (по Римляни 12:6)

„Направи списък на интересите си, вземи предвид опита си и служи на другите със своите дарби“

Тъжно е, когато човек се опитва да бъде някой друг. А освен това е абсолютна загуба на време, сили и дадена от Бога уникалност. Нищо не печелим като се опитваме да бъдем най-доброто копие на някой друг. Ако беше възможно двама души да са напълно еднакви, единият от тях би бил ненужен. Ти си уникален индивид. В някои отношения приличаш на другите, но въпреки това си уникален. Не се подценявай, не крий онова, с което се отличаваш, не покривай талантите си. Изявявай и използвай всичко това за общо добро.

Добре е човек да си прави опис на това, което притежава. Като студент работех в една аптека. Веднъж годишно правехме пълна инвентаризация на всички налични медикаменти. От това научавахме три неща: от какво се нуждаем, какво не ни трябва и какво си мислим, че имаме, а всъщност го нямаме в наличност.

Точно от тази информация се нуждаеш, за да бъдеш успешен и да се чувстваш добре в своята кожа, със своите способности. Знаеш ли в какво си добър? Направи списък на интересите си, вземи предвид опита си, впрегни обучението си, забележи в какво успяваш и къде се чувстваш удовлетворен. Оцени своите умения, служи на Бог и на другите чрез дарбите си. Всеки е добър в нещо, никой не е добър във всичко. Намери своето място и бъди себе си за слава на Бога. „Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. На Него да бъде слава до века. Амин“ (Римляни 11:36).

Да искаш да правиш нещо, само защото другите го правят, да бъдеш без успех и неудовлетворен – това ми се струва безполезна и трагична загуба на талант. В същото време има много неща, които можеш да направиш и чрез тях да донесеш промяна. Разбери своите дарби и оценявай дадените ти от Бога таланти като служиш на другите чрез това, с което си бил благословен. Дай всичко от себе си в онова, в което си най-добър.

„И като имаме дарби, които се различават според дадената ни благодат, нека си служим с тях… с усърдие“ (Римляни 12:6-8). Талантите, уменията и способностите са дарове от Бога за твое добро и за доброто на другите. Използвай ги мъдро и с желание.

Молитвата ми за теб днес е: почитай Бога със способностите и възможностите, които имаш.

%d блогъра харесват това: