Приготви се за успех

„Пригответе умовете си за действие, имайте себевладеене“ (по 1 Петрово 1:13)

„Малко са тези, които са готови да положат усилия и дисциплина, които са необходими за успеха“

Всеки иска успех и признание, както наградата и следващите я аплодисменти. Но не са много тези, които постигат забележителни успехи, защото не са готови да положат усилията и дисциплината, които са необходими.

„Пригответе умовете си за действие“. Пътят към успеха не е равен, нито е бърз и лесен. Както в много други области и тук пътуването започва от твоя ум. Успехът първо се случва в ума, а след това се проявява и в живота. Трябва да вярваш в себе си, в твоите способности, в положения труд и особено в целта, която преследваш. Така подготвяш умът си не за мислене, а за действие. Добиваш ясен образ на целта си, развиваш стратегия, планираш работата, не жалиш усилия, средства, време и всичко, което се иска, за да постигнеш тази цел.

Успехът не се постига единствено със силата на „позитивното мислене“, ако то не е съпроводено със старомодните дисциплина, усилен труд и постоянство. От умът преминаваш към волята, за да се ангажираш с действие, което съответства на вътрешната убеденост в успеха. Желанието ти не може да постигне нищо, ако към него не се прибави волята.

„Имайте себевладеене“. Тук идва мястото на най-важния вид дисциплина – себевладеенето. Не обстоятелствата са основната причина за провал, макар понякога те да са трудни. Провалът най-често е резултат от липса на нужното себевладеене в изникнали неочаквани ситуации и обстоятелства. Това, което правиш в тези моменти показва в какво наистина вярваш и колко от себе си си готов да пожертваш. Наградата е голяма, а процесът – болезнен. Ако не си стриктен със себе си, без да се преструваш, няма да издържиш до изпълнението на своята цел.

За Христовият последовател себевладеенето е уникален израз на плода на Духа, който бива изработван в нас, когато се подчиняваме на Неговото ръководене и следваме водителството Му. Да бъдеш воден от Духа не е продукт на твоята лична сила, заслуги или достойнство. „А плодът на Духа е…“ (Галатяни 5:22, 23). Това е нещо, което Святият Дух ражда и изработва в нас. Водителството от Духа напътства и подкрепя твоите усилия, а себевладеенето те пази да не се отклоняваш и ти помага да даваш всичко от себе си. Заедно със Святия Дух можеш да постигнеш много повече отколкото сам.

Молитвата ми за теб днес е: да се довериш на Бог за живота си и да откриеш Неговия успех.

снимка: http://www.sxc.hu

%d блогъра харесват това: