По-добра идея

„Ние трябва да вършим делата на Този, Който Ме е пратил“ (Йоан 9:4)

„Не ти избираш призива на своя живот – Бог го избира, а ти откликваш на него“

Животът не е забавен, когато липсва чувство за посока. Ти и аз не сме сътворени, за да се лутаме или да стоим бездейни. Нуждаем се от цел и смисъл, а също и от възможност да допринесем с нещо за доброто на хората около нас. Има една голяма опасност и тя е да допуснем, че ние сами определяме целта и смисъла на живота си. Като по-млад планирах да стана архитект. От разстоянието на годините обаче, смятам, че никой не може сам да избере най-добрата цел и най-точния смисъл за живота си. Иска се да разбираме колко важен е Бог в живота ни (Римляни 12:1, 2).

След гимназията се записах в университета в Сейнт Луис. Нямаше нищо лошо в плановете ми, единствено това, че не бях взел предвид Божият план за живота си. Една седмица преди да започна да изучавам архитектура разбрах, че Бог има по-добра идея. Моята задача от Бога беше пастирско служение, а не архитектура. Само седмица по-късно вече бях едно 18-годишно момче в библейско училище на другия край на страната.

Всичко, което последва в живота ми се крепи на това едничко решение – да приема Божието назначение и да Му се доверя, че Той ще ме насочва и използва, както желае. Не мога да се сетя дори и за едно нещо, което бих желал да променя в живота си от този момент до ден днешен. Това, което правя, това къде се намирам, невероятната жена, която споделя живота си с мен, са резултати от това, че позволих Бог да ръководи пътя ми. „Предай на Господа пътя си и уповавай на Него, и Той ще действа“ (Псалм 37:3-6). Толкова съм щастлив, че не губих време от живота си, за да открия по-късно, че Бог винаги е имал по-добра идея за мен. Никога не съм съжалявал дори и за секунда. Не ти избираш призива на своя живот – Бог го избира, а ти откликваш на него (Матей 6:33).

Убедеността в дадената ти от Бога задача е силна предпоставка за ефективен и ползотворен живот. Живот, който има смисъл, дори когато всичко наоколо губи смисъл. Просто имаш яснота в своето ежедневие. Може да не знаеш всичко, което искаш да знаеш, но ще имаш увереност в това, което вече знаеш. Някои хора просто блуждаят в живота, безрезултатно опитват едно след друго, но така и не намират своето място и призвание (Притчи 3:6).

С призива от Бога идват и приоритетите в ежедневието. Успехът и удовлетворението в живота всъщност са въпрос на това, да кажеш „да“ на правилните неща и „не“ на неправилните. Когато разбираш Божият план и си приел Неговото назначение е по-лесно да виждаш кое е твоя отговорност и кое не. Съсредоточен си, не сваляш очи от целта.

С призива от Бога идва и сигурността в ежедневието. Най-после разбираш за какво става въпрос в този живот, какъв е смисъла. С увереност знаеш как ще се развият нещата за теб – с успех в Неговите очи и удовлетворение в твоето сърце. И докато другите търсят това, което трябва да бъдат и правят – ти се наслаждаваш на това, което си и което правиш. „Сърцето на човека начертава пътя му, но Господ насочва стъпките му“ (Притчи 16:9).

Молитвата ми за теб днес е: избери Неговите планове, бъди уверен в успеха и наградата, които те очакват.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: