Радост и мир

„Ще излезете с радост и ще бъдете водени с мир“ (Исаия 55:12)

„Божията воля е съпътствана от мир, а Божият мир е съпътстван от радост“

Този свят е едно неспокойно място, в него има ситуации, които притесняват ума и сърцето. Неприятностите нарушават общия и личния мир. Те пречат по много начини – финансови притеснения, несъгласия, семейни проблеми, стрес на работното място, проблеми със здравето, конфликтни взаимоотношения, несигурност относно бъдещето. Библията ги нарича „грижите на света“ (Марк 4:19). Неприятностите те притесняват и похабяват, отвличат вниманието ти, объркват чувствата ти и водят до стрес. Божият мир е това, от което се нуждаеш независимо какъв е източникът на притеснението.

Един скъп мой приятел на име Кембъл често говореше за друг един източник на безпокойство, който по-скоро е благословение. Това, за което говоря е думата безмирие. Тази дума не се употребява често, а често остава и неразбрана. Това е дума, която описва дразнещото отсъствие на вътрешен мир – почти неуловимия шепот на сърцето, което се опитва да ни каже, че нещо не е така, както би трябвало да бъде. Съветът на моя приятел бе никога да не пренебрегвам това вътрешно безмирие. То е Божието предупреждение за чистото сърце.

Ето какъв е проблемът за много хора – ако никога не си преживявал чудесния божествен мир в сърцето и ума, може и да не разпознаеш неговото отсъствие. Божията воля винаги е съпътствана от мир, а Божият мир винаги е съпътстван от радост. Може да нямаш съвършено разбиране за всеки детайл от Божията воля, но трябва да имаш усещане за необятен мир, когато се движиш в Божията воля. Възможно е да не можеш да отговориш на всеки въпрос, който ума задава, но духът ти знае, че сърцето ти е в безопасност и мир.

Ето как Библията обяснява това преживяване: „Радвайте се всякога в Господа; пак ще кажа: Радвайте се… Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса… Бог на мира ще бъде с вас“ (Филипяни 4:4-9). Мирът в сърцето е средата за истинската радост.

Библейският контекст за мир от Бога е много по-велик от еуфоричната липса на проблеми. Да имаш мир не означава да нямаш проблеми. Обещанието за мир е още по-ценно, когато е дадено сред ситуации, които иначе биха предизвикали грижи и безпокойство. В тези моменти Бог шепне да не се безпокоим. Това е обещанието от стиха за днес: „Ще излезете с радост и ще бъдете водени с мир“. Божият мир ще те преведе през всички неприятности и ще ти донесе радост.

Молитвата ми за теб днес е: не пренебрегвай тихия и тънък Божи глас, който ти дава мир.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: