Време за душата

„Вземете Моето иго върху себе си и се научете от Мен… и ще намерите почивка за душите си“ (Матей 11:29)

„В наши дни тишината и възможността за усамотение липсват, а животът ни е ощетен от това“

Животът ни може да бъде доста изтощителен. Тежката работа и дългите работни дни ни износват. Питателната храна и добрата почивка могат да ни подействат добре. Съществува и една друга умора. Стресът, който продължава дълго време може да ни изтощи емоционално. Несигурността и безпокойството могат да ни обременят умствено. Нещата не са толкова прости, няма да се оправят с хубава вечеря и добра почивка през нощта. Възможно е да се нуждаем от целенасочени усилия, за да се освободим от стреса и безпокойството.

Лудият ритъм на забързания график, постоянната „култура от тълпи“ в живота водят до умора, която не се описва лесно. По-скоро става въпрос за сърдечна и духовна умора. В наши дни тишината и възможността за усамотение липсват, а животът ни е ощетен от това. Библията отдавна е засегнала този въпрос. Това не е проблем, характерен само за 21. век. „Чрез обръщане и покой ще се избавите, в безмълвие и упование ще бъде силата ви. Но вие не искахте“ (Исая 30:15, виж и Марк 6:31, 32).

В Библията съществува принцип за съботната почивка и той означава много повече от един почивен ден в седмицата (Евреи 4:9-11). Това е духовен начин на живот, при който отделяш време за укрепване на душата чрез размишление, почивка и възстановяване. В задният си двор имам хамак. Признавам, че не го правя достатъчно често, но почивката и полюшването в хамака забавят ритъма на живота и отнемат от тежестта му. Духовният ни живот периодично се нуждае от подобен образен хамак, който е разпънат на сянка, около който духа приятен и прохладен ветрец за душата.

Библията говори за време, когато „Ние не се обезсърчаваме; но дори и да тлее нашият външен човек, пак вътрешният всеки ден се подновява“ (2 Коринтяни 4:16). Това описва ли начина ти на живот? Така ли си избрал да живееш? Има само едно място, където ще откриеш онова, от което се нуждае душата ти (Исаия 32:17, 18). Поканата на Исус е валидна и днес – и тя е за теб. Това е едно от Неговите прочути обещания с „всички“ и в него няма срок на годност или ограничение в това, кой може да се възползва.

Елате при Мен всички, които сте отрудени и обременени, и Аз ще ви дам почивка. Вземете Моето иго върху себе си и се научете от Мен, защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите почивка за душите си. Защото Моето иго е благо и Моето бреме е леко“ (Матей 11:28-30). Има само Един, Който предлага да те научи как да живееш по-добре. Мисля, че имам още доста да уча, но знам Кой може най-добре да ме научи. Душата ми се нуждае от малко време на духовния хамак.

Молитвата ми за теб днес е: наслаждавай се на вътрешен мир и духовна почивка.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: