Да се издигнеш над всичко

„Господ беше с Йосиф и той благоуспяваше“ (Битие 39:2)

„Ако стоиш на мястото, на което си в момента, то никога няма да стигнеш там, където си тръгнал“

Историята на Йосиф е чудесна. Неговото издигане до втората най-влиятелна правителствена позиция в най-силната нация по неговото време е феноменален разказ за успех. Със сигурност не става въпрос за късмет или шанс, нито за това да бъдеш на точното място в точното време. Всъщност, той сякаш винаги беше на погрешното място в погрешното време – като изключим факта, че където беше Йосиф, то и Господ беше с него.

Той трябваше да преодолее сериозни трудности, за да стигне до тази позиция – разбити мечти, проблеми в семейството, кавги и насилие от страна на братята си, ревност и жестоко отношение, фалшиви обвинения, затвор за тежко престъпление, чужденец в чужда земя, далеч от дома, с религия в разрез с популярните вярвания на хората около него. Кой би предположил, че такъв човек един ден ще застане отдясно на фараона, владетелят на цял Египет.

Успехът на Йосиф надмина най-смелите му мечти – защото Господ беше с него и Йосиф беше готов да се издигне над всичко, което се опитваше да му попречи да се превърне в това, което беше заложено в него. Не оставяй нищо и никой да спред да постигнеш нещо повече, да бъдеш нещо повече. Винаги се протягай към Този, Който те обича и иска да ти помогне. Така човек се издига над всичко. Ап. Павел казва: „Угнетявани сме отвсякъде, но не сме съкрушени; в недоумение сме, но не до отчаяние; гонени сме, но не сме изоставени; поваляни сме, но не сме унищожени“ 2 Коринтяни 4:8-9.

Ако стоиш на мястото, на което си в момента, то никога няма да стигнеш там, където е определено да стигнеш. Къде искаш да стигнеш в живота си? Кой искаш да бъдеш? Някои хора остават в капана на техните оплаквания от това, колко зле са се отнесли с тях, намират си извинения за това, че не вървят напред. Други пък намират кого да обвиняват за това, което те самите не са направили или са се провалили. Има и такива, които са си спечелили лоша репутация, която ограничава възможностите им, но не желаят да положат усилие да изградят по-добра репутация. Със сигурност ще ти се случват нежелани и несправедливи неща, но успехът идва, когато се издигнеш над всичко и се превърнеш в нещо повече от това, което си бил преди.

Библията казва: „Това, което сте и научили, и приели, и чули, и видели в мен, него вършете; и Бог на мира ще бъде с вас“ (Филипяни 4:9) „Благодат, милост, мир да бъдат с нас от Бог Отец и от Господа Исус Христос, Син на Отца, в истина и любов” (2 Йоан 1:3).

Молитвата ми за теб днес е: да се издигнеш над всичко, което те дърпа надолу.

снимка: http://www.sxc.hu

%d блогъра харесват това: