Бъди изключителен

„Данаил се отличаваше от другите… защото в него имаше превъзходен дух“ (Данаил 6:3)

„Важните хора в живота ти могат да оценят кой всъщност си“

Хората лесно се впечатляват от външния вид и способностите на даден човек. Но важните хора в живота ти могат да усетят и оценят кой всъщност си ти, отвъд това как изглеждаш и на какво си способен. Светът около теб е повърхностен, той гледа само на повърхността, без да отделя време и внимание на съдържанието. Много често впечатлението е по-важно от влиянието.

Казаното по-горе не ни дава право да спрем да отделяме достатъчно внимание и винаги да даваме най-доброто от себе си. По-скоро това ни насърчава да обърнем внимание на това, което е с трайна стойност – кой всъщност си ти, когато никой не те гледа, когато си сам, когато стоиш пред Бог.

Библията не се е променила и до днес: „Защото не гледам, както гледа човек; понеже човек гледа на лице, а Господ гледа на сърце“ (1 Царе 16:7). Данаил беше забележителен мъж на Бога. Като млад той беше отделен от всяко предишно положително влияние на място, където насилствено щеше да бъде потопен в друга култура, език, образование (Данаил 1). Бяха положени всякакви усилия Данаил да се промени, за да се впише в своята нова, чуждоземна среда. Кой щеше да разбере? Данаил щеше да знае в сърцето си, както и Неговия Бог – и това беше достатъчно.

Данаил и приятелите му бяха впечатляващи за хората около тях. Библията ги описва така: „Момчета без никакъв недостатък, хубави на вид, които проумяват всяка мъдрост и разбират наука, които са способни да стоят в царски дворец“ (Данаил 1:4). Те бяха приготвени за повишение и всяка привилегия.

Всичко, което трябваше да направят е да вървят по течението. „Но Данаил реши в сърцето си да не се осквернява…“ (Данаил 1:8). Този единствен ясен избор го направи повече от впечатляващ, направи го влиятелен. Понякога трябва да решиш, че това, което временно ще придобиеш като се превърнеш в някой, който не трябва да бъдеш, всъщност не си струва. Околните може и да не усетят разликата, но Бог вижда, а и ти също.

Това, което царят видя в крайна сметка в Данаил беше много повече, от това, което той очакваше. Четейки цялата история в Библията, виждаме, че Данаил беше поставен на длъжности на доверие и влияние: „Защото в него имаше превъзходен дух; и царят намисли да го постави над цялото царство“ (Данаил 6:3).

Английският превод на Библията NIV описва превъзходния дух на Данаил като „изключителни качества“. Това прави човек да се отличи от тълпата – изключителните качества, които Бог зачита, а другите уважават. Това ще те отличи от тези, които просто искат да тичат с тълпата, за да бъдат като нея. Направи го, бъди изключителен!

Молитвата ми за теб днес е: откажи се да бъдеш обикновен, бъди изключителен.

Снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: