Така работи Бог

„Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я довърши?“ (Лука 14:28)

„Животът ни е препълнен с идеи и задачи, започнати амбициозно и недоведени до край“

Има риск за всяка награда и награда за всеки риск. Важно е да знаем какви са те, преди да предприемем решаващата стъпка. Всяко начинание си има цена. Когато правиш своите планове, трябва да имаш предвид тази цена, осигурявайки достатъчно средства за разходите, които са известни, оставяйки допълнителен ресурс за тези, които евентуално не са предвидени.

Исус илюстрира товар, използвайки нагледен пример от работата на един строител: „Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я довърши?“ (Лука 14:28). Това е старомодния здрав разум. Всичко друго би било глупаво или безотговорно. Няма смисъл в това да започваме нещо, без предварително да сме помислили за подходяща подготовка и достатъчни ресурси. Животът ни е препълнен с идеи и задачи, започнати амбициозно и недоведени до край. Те се превръщат в нарастваща тежест от недовършени неща, които удавят ентусиазма и отслабват вярата. Несвършените задачи могат да се превърнат в обичайна практика, водеща след себе си пораженчески и неудовлетворяващ начин на живот. Не става по този начин!

Сега нека видим как Бог работи в твоя живот. Той има божествен и вечен план: „…за да ви дам бъдеще и надежда“ (Еремия 29:11). Мисля, че Бог отговорно ще следва своя съвет да изчисли цената и да довърши задачата. Апостол Павел пише: „…като съм уверен именно в това, че Онзи, Който е започнал добро дело във вас, ще го усъвършенства до деня на Исус Христос“ (Филипяни 1:6). Когато Бог създаде Творението, погледна това, което бе направил и каза: „Добро е“. И след това си почина. На кръста Исус триумфално заяви: „Свърши се“. Бог пресметна цената и извърши необходимото за твоето спасение. И днес Бог работи по този начин.

Ако нещата не вървят винаги добре, както наивно си се надявал, ако да следваш Исус вече не е така лесно, както в началото, не допускай съмнение в мислите си. Действието на Бог в живота ти не е изоставено, Той не е променил плановете си за теб, Неговата воля и намерения за теб са все още същите.

Поради внезапната смърт на баща ми, съпругата ми Гейл и аз трябваше изведнъж да поемем пасторството в Гранит Сити, Илинойс – на 21 години, женен от един месец и учил само три години в Библейски колеж. Станах пастор в църквата, в която израстнах, същата църква, в която баща ми беше пастор, още когато бях на шест години. Да призная, че се чувствах недостатъчно квалифициран – беше меко казано.

В тези ранни години, когато се борех да се справя с трагичното събитие в нашето семейство и същевременно се грижех за църквата, Бог освети в сърцето ми освобождаващо Слово, което промени моите чувства и ме освободи от страховете ми: „Верен е Онзи, Който ви призовава и ще извърши това“ (1 Солунци 5:24). Беше освобождаващо да спра да мисля, „че аз правя това за Бог“ и да открия, че Бог е верен да го направи чрез мен. Въпросът никога не е бил в моите способности, а в Божията вярност. Четиридесет и осем години по-късно, това все още е вярно за мен, може да бъде вярно и за теб.

Има ли неотговорени молитви? Има ли въпроси без отговор, а несбъднати мечти? Има ли нужди, които не са снабдени? Има ли хора от семейството, които не са спасени все още? А бракът има ли нужда от изцеление? Бог все още не е свършил! Бог все още работи в теб и за теб: „Бог изявява края отначалото и от древните времена – нестаналите още неща и казва: Намерението ми ще се изпълни и ще извърша всичко, което ми е угодно“ (Исая 46:10, прочети и 1 Йоан 3:1-3).

Молитвата ми за теб днес е: разчитай напълно на Бог за нещата, които само Той може да извърши.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: