Жива надежда

„Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който според голямата Си милост ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите“ (1 Петрово 1:3)

„Възкресението на Исус Христос провъзгласява истината с мощ, която със сигурност е по-голяма от всяко съмнение и страх“

Опитваме се да не мислим често за смъртта, докато не се случи нещо, което да ни лиши от този лукс. Изкушаващо е да пренебрегваме тази евентуалност, колкото може повече. Смъртта не може да се маскира. Никой не живее вечно. Тя е неизбежната реалност – просто не знаеш как и кога. „Кой човек ще живее, без да види смърт, и ще избави душата си от ръката на преизподнята?“ (Псалми 89:48).

Това звучи сурово, нали? За нас смъртта е безжалостна, неприятна и противоестествена. „…за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, т.е. дявола, и да избави всички онези, които поради страха от смартта, през целия си живот са били подчинени на робство“ (Евреи 2:14-16). Ти си създаден, за да бъдеш вечен, така както е твоят Създател. Не Бог, а греха въвежда смъртта (Римляни 5:12-19). Ужасът от смъртта предизвиква страх, защото грехът причинява смърт. Това е било вярно при първородния грях, вярно е и сега (Битие 2:15-17).

Но тогава идва Великденското утро! Дни преди това, жестоката реалност разпръсва надеждите на последователите на Исус, подлагайки на изпитание всичко, свързано с тяхната вяра и бъдеще. Отчаянието изблъсква надеждата. Те се запрепъват обратно към домовете си, обратно към живота такъв, какъвто е бил, просто да съберат това, което изглежда останало, наранени, объркани, разбити. Нещата, които мислеха, че са възможни, сега изглеждат невъзможни. Нещата, които преди изглеждаха сигурни, сега поставят обезпокоителни въпроси. В живота ти ще има трудни моменти, когато ще имаш чувството, че отстъпваш назад. Ще се питаш: „Какъв е смисълът?“. Ще изглежда сякаш нещо е ограбило бъдещето ти, но Бог прави нещата да завършват славно.

Ето защо Великден носи послание за живот, изцяло изпълнен с надежда. Възкресението на Христос узаконява Неговата власт над смъртта и греха, провъзгласявайки, че Исус е Господарят на живота, Победителят на смъртта. „Но Бог Го възкреси, като Го освободи от страданията на смъртта, понеже не беше възможно Той да бъде държан от нея“ (Деяния 2:24). Възкресението е безспорната демонстрация на Божията мощ, побеждаваща твоя най-зъл и последен враг – всичко останало, с което може да се сблъскаш, за Бог не е особен проблем. В Христос ти си „…възроден за жива надежда чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите“ (1 Петрово 1:3). Животът може да бъде изпълнен с надежда, не с отчаяние. Може да се наслаждаваш на изобилен и вечен живот, без да се страхуваш от смъртта. Остава ти да избереш.

Великден е повече от просто един факт в историята. Великден е истината за едно текущо събитие, имащо много по-голямо отношение към твоето благополучие от всички днешни челни заглавия. Великден дава смисъл на всичко, което не е имало смисъл. Празният гроб дава смисъл на агонията в Гетсимания и на жестокостта на Голгота. Възкресението на Исус дава такива възможности, каквито Неговите последователи изобщо не са могли да си представят в тъмните сенки на кръста. Смъртта, погребението и възкресението на Исус, правят всичко невъзможно тогава, славна възможност днес.

Възкресението на Исус провъзгласява истината с яснота и сигурност много по-гръмко от всеки въпрос, съмнение или страх. Великден може да направи същото и с теб. Възкресението на Исус гарантира твоето възкресение. Смъртта няма да има последната дума в твоя живот. Животът има последната дума – животът сега и животът във вечността. А дотогава може да живееш с „жива надежда“, както сега, така и завинаги.

Молитвата ми за теб днес е: живеей в радостно очакване, почивайки в истината на Христовото Възкресение.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: