Нещата, за които не можем да преговаряме

„Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите“ (Ефесяни 6:13)

„Ясните и правилни убеждения ни държат във верния път“

В съвременната култура има плашеща липса на истински убеждения. Убеждението се дефинира като твърда и силна вяра. Твърде често, твърде много хора са променяли убежденията си за свое удобство. Техните вярвания са неопределени, подчинени на всяка промяна на ума им. За такива хора убежденията са нещо, за което може да се преговаря, отворени всеки момент за ново преразглеждане в зависимост от личните им интереси.

Някои политици използват резултатите от вота на различни групи хора, за да тестват своите позиции по определени въпроси и да ги нагаждат така, че да съберат възможно по-голям брой гласове. Някои лидери не определят курса на своята политика, без да разберат какъв е вота на общественото мнение. Някои изборни длъжностни лица се тревожат повече за състоянието на рейтинга си и за това да бъдат преизбрани, отколкото за това да вършат правилните неща. Някои бизнес управители правят компромис с моралните ценности, за да постигнат увеличение на цените, да отговорят на изискванията на пазара или да надуят стойността на собствените си акции.

Един производител може да пренебрегне трайността или безопасността на свой продукт само и само компанията му да спечели. Един мъж или една жена, млади или стари, могат да продадат чистотата на своите сърца или святостта на своя брачен съюз за глупаво мимолетно удоволствие. Един тийнейджър може да презре доверието на родителите си, за да се наслади на непостоянното одобрение на погрешната тълпа. Тези случаи говорят за липса на лични убеждения. Абсолютните убеждения са непопулярни, най-важен е консенсусът. Истината е относителна, стойностите са променливи. Доброто може да се нагоди, злото е спорно. Тези неправилни убеждения могат да поведат сърцето ти в погрешната посока.

Някой умно е казал: „Човек без твърди убеждения би приел всяка философия“. Компасът винаги сочи точно север. Можеш да му се довериш, за да намериш правилния път. Светът, който те заобикаля и те кани да го следваш, няма морален компас, не показва правилната посока. Проповедта, която апостол Петър произнесе в деня на Петдесятница, днес е необходима дори още повече: „Избавете се от това извратено поколение“ (Деяния на апостолите 2:40). Ясните и правилни убеждения те държат във верния път. Трябва да решиш за себе си кои са тези убеждения, зад които стоиш твърдо и няма да промениш. Не допускай тълпата да определя цената на твоето сърце. Не разрешавай на културната среда около теб, нейните капризи, мода или примамливи изкушения, да диктуват стила ти на живот или твоите цели (1 Коринтяни 7:31). Не можеш да знаеш кой си всъщност или кой би трябвало да бъдеш в Христос, ако твърдо не определиш моралните си и духовни принципи.

Чистотата, добродетелта, честността, лоялността, почтеността и праведността – това са нещата, за които не може да се преговаря. „Затова, мои скъпи братя, бъдете твърди и нека нищо да не ви поклати“ (1 Коринтяни 15:28). Аз ценя староанглийската фразеология от превода на крал Джеймс: „Затова, възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими и преизобилствайте винаги в Господнето дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е напразен“. Стой непоколебимо, стой твърдо, бъди плодоносен в работата на Господа.

За децата на Бога няма място за промяна или лична интерпретация на тези неща. Старозаветният пророк Исая обещава: „И ушите ти ще слушат зад теб слово, което, когато се отклонявате надясно и когато се отклонявате наляво, ще казва: Това е пътят, вървете по него… И там ще има друм и път, който ще се нарече път на светостта; нечистият няма да мине по него, а ще бъде само за тях; пътниците – дори и глупавите – няма да се заблуждават по него“ (Исая 30:21, 35:8).

Животът, изживян по този начин, никога няма да е напразно. „Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите… И меча на Духа, който е Божието слово“ (Ефесяни 6:13-18). Поучавайте се в словото на Бога, слушайте гласа Му в сърцето си.

Молитвата ми за теб днес е: живей с ясната и твърда убеденост на Божията праведност.

снимка: Интернет

%d блогъра харесват това: